Το καλλιτεχνικό έργο του Ζάφου Ξαγοράρη (Αθήνα, 1963) περιλαμβάνει σχέδια, υπαίθριες ηχητικές εγκαταστάσεις και ανακατασκευές που εστιάζουν σε λεπτομέρειες ιστορικών γεγονότων. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως η 58η Μπιενάλε Βενετίας (“Mr Stigl”, επιμέλεια Κατερίνα Τσέλου, 2019), η documenta14 (Αθήνα και Κάσελ, 2017), η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (2013), η 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), ή η 27η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (2006). Επίσης, ήταν ένας από τους επιμελητές της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας (2009) και της 9ης Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2004).
Ο Ξαγοράρης έχει παρουσιάσει σειρά ατομικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων τα «Σχέδια Ήχου» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2014). Οι υπαίθριες εγκαταστάσεις του «Η Παράσταση» (επιμέλεια Κατερίνα Γρέγου, Έργο στην Πόλη, ΝΕΟΝ) και «Λοξή Τάξη» (επιμέλεια Πολύνα Κοσμαδάκη, Μουσείο Μπενάκη) παρουσιάστηκαν αντίστοιχα το 2016 και 2015 στην Αθήνα. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει επιτόπια εκπαιδευτικά εργαστήρια με την συμμετοχή μαθητών σχολείων και του εκπαιδευτικού προγράμματος του ιδρύματος Ωνάση, («Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης», 2017-19).
Συμμετείχε στο διαδικτυακό καλλιτεχνικό εγχείρημα “Che Fare?” (επιμέλεια Cecilia Casorati, Zerynthia, 2020), και στην ομαδική έκθεση και το επιτόπιο εργαστήριο “Denunziation!” (με την Κατερίνα Στεφανιδάκη, ACC Gallery, Weimar, 2021). Μαζί με την εγκατάσταση της «Λοξής Τάξης» στο Βερολίνο παρουσίασε σειρά δράσεων (Freiraum in der Box, 2021-22), ενώ πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση “This current between us” (επιμέλεια Πάνος Γιαννικόπουλος και Γεωργία Λιάπη, Νέο Φάληρο, 2022-23).
Ο Ζάφος Ξαγοράρης έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση), ενώ η διδακτορική του διατριβή στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ αναφέρεται στην κατασκευή θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα.
Είναι καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Πάτρας, του Sassari και του Freie Universität του Βερολίνου. Έχει υπάρξει προσκεκλημένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, 2004) και επισκέπτης καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Stamps School, Witt Artist in Residence, 2018). Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια όπως: το Art Institute στο Σικάγο, το School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη, η σχολή FHNW στη Βασιλεία, το IUAV στην Βενετία, το Κέντρο Τεχνών De Appel και η Ακαδημία Rietveld στο Άμστερνταμ, η Σχολή Καλών Τεχνών του Κάσελ, το TU του Βερολίνου, η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και άλλα.