Το έργο της Δανάης Στράτου με τίτλο «CUT» – 7 Διαχωριστικές γραμμές παρουσιάζεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «ΓΚΡΙΖΟ», η οποία διοργανώνεται ταυτόχρονα στο Σπίτι της Κύπρου και στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.
Το έργο «CUT» είναι μια φωτογραφική – ηχητική εγκατάσταση με φωτογραφίες από επτά σημεία του πλανήτη όπου, πολιτικές, οικονομικές, εθνικιστικές ή θρησκευτικές εντάσεις δημιούργησαν, εδώ και καιρό, αδιαπέραστες διαχωριστικές γραμμές.KYΠPOΣ: ΠPAΣINH ΓPAMMH
KOΣOBO: ΒΟΡΕΙΑ-ΝΟΤΙΑ MITPOBITΣA
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΜΠΕΛΦΑΣΤ
AIΘIOΠIA-EPYΘPAIA: ΜΠΑΝΤΜΕ
ΔYTIKH ΟΧΘΗ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΤΕΙΧΟΣ
INΔIKO-ΠAKIΣTANIKO KAΣMIP: ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
MEΞIKO-HΠA: ΣΥΝΟΡΑ
Η Δανάη Στράτου ταξίδεψε και στάθηκε στα σημεία αυτά της Γης καταγράφοντας φωτογραφικά τη μια και την άλλη πλευρά του διαχωρισμού. Από τις 15.000 συνολικά φωτογραφίες επιλέχθηκαν δεκατέσσερις (7 + 7) που στήνονται η μία απέναντι στην άλλη δημιουργώντας μια οπτική διαδρομή.
H πορεία που δημιουργείται μέσα από αυτή την αντιπαράθεση εμπεριέχει την πρόθεση να επουλώσει τις πληγές και να λειτουργήσει ως γέφυρα μέσα από τη ματιά του νου.
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου.
Χορηγός έργου «CUT»: Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Το γκρίζο, φόντο για τις πάλαι ποτέ εξαίσιες ζωγραφικές, αλλά και κατ’ εξοχήν χρώμα που απασχόλησε τη λογοτεχνία για να περιγράψει τη ροπή προς τη μελαγχολία, χρώμα του φθινοπώρου αλλά και της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης, καθώς και ζήτημα των όποιων ορίων της τέχνης ή της καθημερινής ζωής, δίνει τον τίτλο της έκθεσης αρχικά στο Σπίτι της Κύπρου και την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, και στη συνέχεια στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για μια παραγωγή καινούργιων έργων των καλλιτεχνών, που έχουν δουλευτεί τα δύο τελευταία χρόνια πάνω στο «Γκρίζο», δηλαδή στις γκρίζες ζώνες του χάρτη ή της ψυχής, με την κινητοποίηση, ασφαλώς, της γκρίζας ζώνης του εγκεφάλου.
Η έκθεση είναι μια εγκατάσταση προβολών, φωτογραφίας και έργων χώρου, τα οποία θα καταλαμβάνουν το εσωτερικό και την ταράτσα στο Σπίτι της Κύπρου και ολόκληρο το χώρο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη της Πλατείας Κολωνακίου.
Η Δανάη Στράτου με το έργο «CUT» συναντά το γκρίζο σε επτά διαχωριστικές ζώνες του πλανήτη οι οποίες συντηρούνται και ενισχύονται από χρόνιες αντιπαραθέσεις στρατών, κρατών και προκαταλήψεων. Φωτογραφίζοντας τις δύο πλευρές εκατέρωθεν του κάθε διαχωρισμού, αντιπαραθέτει τις σημασίες αλλά και την αμοιβαιότητα των ερωτηματικών τους. Τα επτά ζευγάρια των φωτογραφιών της εγκατάστασης συνθέτουν μια νέα ζώνη-διάδρομο που ο θεατής διασχίζει εξομαλύνοντας την αντίθεση.
Βιογραφικά στοιχεία: Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε Κάλες Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1988. Ως ένα από τα τρία μέλη της ομάδας D.A.ST. δημιούργησαν το “Desert Breath” το 1997, μία εξωτερική εγκατάσταση εκατό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ελ Γκούνα της Αιγύπτου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 48η Biennale της Βενετίας το 1999, και της Βαλένθια το 2001. To 2004 συμμετείχε στην διεθνή έκθεση «Διαπολιτισμοί» του Eθνικού Mουσείου Σύνγχρονης Tέχνης της Aθήνας στα πλαίσια της πολιτιστικής Oλυμπιάδας με το έργο “The River of Life”. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, το “Breathe” & “Water Section” (2000), το “See Through” (2005) και το “CUT- 7 διαχωριστικές γραμμές” (2007). Από το 1999 έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις Mουσείων Σύγχρονης Tέχνης καθώς και σε διάφορες Mπιενάλε διεθνώς (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία και Ελλάδα). Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Αίγυπτο.