Στις 14 Μαΐου 2009 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη η νέα δουλειά του Γιώργου Λαζόγκα, με τίτλο “Réalité, Res, Rien” (Η πραγματικότητα, το πράγμα, το τίποτα).
O Γιώργος Λαζόγκας διερευνά υπαινικτικά τη νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με αφορμή τα γεγονότα στη Γάζα, αλλά και στην Ελλάδα από το Δεκέμβρη και μετά.
Χρησιμοποιεί τις τεχνικές τυπώματος, τα σχέδια, το βίντεο, τη φωτογραφία, και τη ζωγραφική ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, επαναφέροντας παράλληλα τις τυπωμένες διαφάνειες που ανέδειξε ο ίδιος τη δεκαετία του ‘70. Τα έργα του είναι μεγάλων (5,00 x 2,50 μ.) αλλά και μικρότερων διαστάσεων.
Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με κείμενα του φιλόσοφου Κώστα Αξελού, του ιστορικού τέχνης Θανάση Μουτσόπουλου, και του περιβαλλοντολόγου Ηλία Ευθυμιόπουλου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισυνάπτεται το κείμενο του καλλιτέχνη.O Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι, το 1976-7. Η πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του έγινε στη γκαλερί Ζήτα-Μι της Θεσσαλονίκης το 1975. Ο καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ατομικών εκθέσεων, σε συνεργασία με τον Aλέξανδρο Iόλα, στο Παρίσι και στην αίθουσα τέχνης Δεσμός, στην Aθήνα, καθώς επίσης στο Φεστιβάλ της Πάτρας, στο Bαφοπούλειο Πνευματικό Kέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε πολλές γκαλερί της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις, με χρονική αφετηρία το 1970, ξεπερνούν σε αριθμό τις τριάντα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: 12η (1973) και 13η (1975) Πανελλήνιες εκθέσεις, το Salon comparaisons στο Παρίσι (1978), η Biennale του Sao Paulo (1983), η Configura 2 στην Erfurt (1995), το Salon de montrouge στο Παρίσι (1996) και η συμμετοχή του στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997. Ο Λαζόγκας διακρίθηκε μεταξύ νέων ζωγράφων σε παρουσίαση του Goethe Institut το 1970, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1972, καθώς και το Prix Europe 1982 στην Οστάνδη του Βελγίου. Το 2006 οργανώθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη αναδρομική έκθεση σχεδίων του. Το 2008 φιλοτέχνησε τη μόνιμη εικαστική εγκατάσταση στο Αττικό Μετρό της Αθήνας (σταθμός Ελαιώνα), ενώ το 2009 παρουσίασε την έκθεση «Η τιμωρία των Σειρήνων», στη Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Κατσίγρα, στη Λάρισα. Δίδασκε στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.